pecs-szekesegyhazA Szent Erzsébet Alapítvány kiemelt feladatának tekinti az idős emberek felkarolását, segítését, érezzék, az aktív munkával töltött évek után, nyugdíjasként is hasznos, értéket képviselő tagjai a társadalomnak. A részükre szervezett körutazással a sok éves munkájukat igyekszik az alapítvány megköszönni. A Városi Támogatási Program Idősügyi Program keretén belül elnyert összeg nagy segítséget jelentett a kirándulás megvalósításához. Sok idős ember nem tudott volna részt venni ezen a kiránduláson, ha a város nagylelkű támogatása nem áll az alapítvány mögött.  A kirándulás 2015. október 3-án került megszervezésre, úti célként Pécs került kiválasztásra. A város számos nevezetességgel büszkélkedik, a tervezett egynapos kirándulás alatt mindet nem is sikerült felkeresni a 46 fős szép korú csapatnak.

Pécsett első állomás a Székesegyház volt. Nagyon jól tájékozott és türelmes idegenvezető hölgy kísérte a csoportot. A Székesegyház mai formáját a 19. századi átépítés során nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát. Csodálatos, és egyedi a sátoros főoltár, a négymanuálos 6100 síppal rendelkező orgona.

A Jézus Szíve és a Corpus Christ kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik.  Székely Bertalan világhírű faliképei a Mária kápolnában és a Szent Mór kápolnában láthatók.  A 12. századi nagyméretű altemplomban ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök földi maradványait.

A Püspöki Palotát ez évben újították fel és nyitották meg a nagyközönség számára. Az idegenvezető hölgy mondta, hogy a csoport elsők között tekinthette meg a látnivalókat.

A Palota alapjaiban 12. századi épületében az évszádok során stílusban változó püspöki dolgozószobákat és szalonokat tekinthették meg a kirándulók. A termekben egyedi díszítésű barokk, biedermeier, neoreneszánsz és neobarokk bútorok, festmények, berendezési tárgyak segítségével különböző korok püspökeinek élete tárult a látogatók szeme elé.

A Világörökség Ókeresztény emlékei is felejthetetlen élményt nyújtottak. Többek közt a Korsós sírkamra és a KRISZTOGRAM története figyelemreméltó.  A Krisztogram Krisztus monogramja. 2000-ben a IV. sz. sírkamra fölött került elő, egy áttört, öntött bronzkorong, mely valószínű egy bronzlámpa dísze volt. Rajta krisztogram, két oldalán pedig a Krisztus mindenhatóságát jelképező görög „alfa és az ómega, a kezdet és a vég.” Ez a lelet lett a pécsi Világörökség emblémája. „E jelben győzz!”

Délutáni program Máriagyűdi kegytemplom felkeresése volt. A kegytemplom plébánosa Rosner Zsolt atya szeretettel fogadta csoportot. Bemutatta a kegytemplomot, ismertette röviden a bazilika történetét.

2008-ban XVI. Benedek pápa Basilica minor címet adományozott a kegytemplomnak, ami újabb búcsú-kiváltságokkal jár.

Rosner Zsolt atya és Hatházi Róbert atya közösen mutattak be a szentmisét.

Csodálatos, tartalmas nap minden részvevő számára emlékezetes marad. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata jelentős támogatását ezúton is köszönjük!